بریس بلند پا (KAFO) جهت حفظ راستا در قسمت زانو و مچ پا به پایین و کمک به رفع عدم ثبات مفصل و همچنین محافظت از اندام تحتانی طراحی و ساخته میشود. این نوع بریس امکان دارد به منظـور مقابلـه با تاثـیرات ضـعف عضلانی ناشـی از اخـتلالات عصبی- عضلانی و یا برای بیماران در دوره توانبخشی پس از آسیبدیدگی تجویز شود. از بریس بلند پا در مواردی مانند سندرم پس از فلج اطفال، ام اس، فلج یکطرفه بدن و آسیبدیدگی طناب نخاعی استفاده میشود.
بریس بلند پا (KAFO) از مواد مختلفی مانند کامپوزیتهای کربنی، پلاستیک، فلز و چرم ساخته میشود. این بریس در بخش مفصل زانو دارای گزینههای مختلفی مانند مکانیزم قفل و کنترل وضعیت پاها میباشد. بسته به نیازهای بیمار و عارضه مورد نظر، سازنده ارتز بهترین نوع بریس را برای شخص تعیین خواهد کرد.
ارزیابی دقیق و کامل عارضه یا آسیبدیدگی، جهت انتخاب بهترین نوع بریس برای بیمار ضروری میباشد. در زمان معاینه متخصص ارتوپدی در کلینیک فنی ارتوپدی امید، طرز استفاده از بریس و اقدامات مورد نیاز در این مورد را برای بیمار شرح میدهد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره و یا رزرو نوبت در کلینیک امید میتوانید با شماره تلفنهای ۰۲۱۶۶۰۱۴۱۵۸ – ۰۲۱۶۶۰۱۵۲۱۱ تماس حاصل فرمایید.
نحوه عملکرد بریس بلند پا
ضعف عضلانی میتواند باعث تغییر در وضعیت مفصل شده و در موارد شدید مانند فلج عصبی، تغییرات قابل توجهی در وضعیت مفصل ایجاد کند که ممکن است باعث مشکلات در راه رفتن بیمار شود. برخی از مشکلات راه رفتن در این حالت شامل قرار دادن پا بر روی زمین، عقبزدگی زانو و از دست دادن کنترل لگن است. استفاده از بریس بلند پا میتواند به بیمار کمک کند، زیرا با بالا بردن پا در زمان راه رفتن، بهبود در نحوه قرارگیری مچ پا، زانو و لگن را بهبود میبخشد و در نهایت بهبود در راه رفتن را ایجاد میکند.
نوع بریسی که انتخاب میشود، به مفصل آسیبدیده و شدت ضعف عضلانی بستگی دارد. در صورتی که عضلات آسیبدیده در بالا و پایین زانو قرار داشته و ضعف عضلانی شدید باشد، نیاز به استفاده از بریس بلند پا با طول کامل (KAFO) است. اگر عضلات آسیبدیده تنها در بالای زانو قرار داشته باشند، از بریس بلند پا استفاده میشود. با این حال، با تقویت کافی مچ پا، عملکرد زانو نیز بهبود خواهد یافت، زیرا زاویه زانو به طور قابل توجهی بر وضعیت قرارگیری زانو و لگن تأثیر میگذارد.
بریس بلند پا برای چه افرادی مناسب است؟
در موارد زیر از بریس بلند پا استفاده میشود:
- آسیبدیدگی مغزی
- کنتراکچر (سفتی عضلات و بافتهای نرم)
- بیثباتی کپسول مفصلی زانو
- ام اس
- فلج اطفال
- نوروپاتی محیطی
- ضعف عضله چهار سر ران
- بیثباتی شدید زانو مانند والگوس (زانوی ضربدری)، واروس (زانوی پرانتزی) یا عقبزدگی زانو
- سکته مغزی
- اسپینا بیفیدا
- آسیبدیدگی طناب نخاعی
- التهاب مفصل
- التهاب تاندون مچ پا یا پاشنه
انواع بریس بلند پا
بریس بلند پا (KAFO) از مواد مختلفی شامل ترموپلاستیک، فلز و چرم ساخته میشوند. این نوع بریس از یک بخش در قسمت ران و بخش دیگر در قسمت مچ پا تشکیل شده که این دو قسمت در ناحیه زانو به هم متصل میشوند. بریس بلند پا توسط بست قلاب و حلقه در محل نگه داشته میشود.
بریس بلند پا ساخته شده از ترموپلاستیک
بریس بلند پا از جنس ترموپلاستیک، در قسمت ران از جنس پلاستیک ساخته شده و قسمت پشت ساق پای بیمار و مچ پا به پایین در بخش پایینی این بریس قرار گرفته و وارد کفش میشود.
بریس بلند پا از جنس فلز و چرم
بریس بلند پا از جنس فلز و چرم، دارای دو بخش چرمی است که یک از آنها دور ران و یک بخش چرمی دیگر دور ساق پای بیمار قرار میگیرد. این نوع بریس در قسمت پاشنه در کفش قرار میگیرد.
نحوه استفاده از بریس بلند پا (KAFO)
با توجه به این که بریس بلند پا در طرحهای مختلفی ساخته میشود، روشهای متفاوتی برای بستن این بریس وجود دارند. سازنده ارتز در ارتباط با توجه به نوع بریس، نحوه استفاده از آن را به بیمار آموزش خواهد داد. به طور کلی بستن بریس بلند پا شامل مراحل زیر میباشد:
- در ابتدا بایستی از جوراب نخی بلند استفاده شود.
- بر روی یک صندلی یا لبه تخت نشسته و ران و ساق پای خود را دخل بریس بلند پا قرار دهید.
- پاشنه پای خود را در قسمت عقب و پایینی بریس قرار دهید.
- بندهای ولکرو را بر روی ران و ساق پای خود محکم ببندید تا از عدم لغزش پا در بریس بلند پا اطمینان حاصل شود.
- از کفشهای مورد نظر خود استفاده کنید. (جهت استفاده از بریس بلند پا به استفاده از کفش خاصی نیاز نمیباشد. در صورت نیاز به کفش خاص، کفی کفش را خارج کنید تا فضای کافی در کفش ایجاد شود. برای استفاده از این بریس بایستی از کفشی استفاده کنید که از پای شما یک سایز بزرگتر و یا پهنتر باشد.)
- پیش از ایستادن از به کارگیری مکانزیم قفل در قسمت زانو اطمینان حاصل کنید.
مدت زمان پوشیدن بریس بلند پا
در روز اول استفاده، بریس بلند پا را برای مدت 1 ساعت مورد استفاده قرار دهید. پس از یک ساعت، بریس را خارج کرده و پوست خود را بررسی کنید. امکان دارد پوست در بعضی از قسمتها کمی قرمز شده باشد که پس از 20 تا 30 دقیقه رفع میشوند. بروز قرمزی پوست در زمان استفاده از بریس بلند پا طبیعی میباشد. در صورتی که قرمزی پوست در مدت زمان 20 تا 30 دقیق رفع نشود، یا در صورت مشاهده هر گونه تاول یا کبودی دیگر از بریس استفاده نکنید و پیش از استفاده مجدد به سازنده ارتز مراجعه کنید.
در روز دوم استفاده، بریس را برای مدت 2 ساعت استفاده کنید. دوباره پوست خود را بررسی کنید. هر روز مدت زمان استفاده از بریس بلند پا را افزایش دهید. معمولاً بین 7 تا 10 روز طول میکشد تا افراد بتوانند بریس را برای تمام طول روز استفاده کنند. در زمان استفاده از بریس و تغییر الگوی راه رفتن، امکان دارد درد عضلانی ایجاد شود. جهت دستیابی به بهترین نتیجه درمانی، بریس باید به طور روزانه مورد استفاده قرار گیرد.
نحوه مراقبت از بریس بلند پا
بریس بایستی بوسیله پارچه مرطوب تمیز شده و با استفاده از حوله خشک شود. بریس نباید توسط منابع حرارتی خشک شود چرا که ممکن است سبب تغییر شکل پلاستیک شود.
قسمتهای مختلف بریس بلند پا بایستی به منظور وجود ترک و یا هر گونه نشانه ساییدگی یا فرسودگی به طور منظم بررسی شود. (محلهای اتصال در بریس بایستی بیشتر مورد ارزیابی قرار گیرند.).
بریس بلند پا هیچگاه نباید توسط بیمار مورد تعمیر قرار گیرد. به این منظور بایستی با سازنده ارتز تماس گرفته شود.
بندها و پدهای بریس با استفاده به مرور زمان دچار فرسودگی میشوند. برای تعمیر این قسمتها به سازنده ارتز مراجعه کنید.