کلاب فوت یک بیماری مادرزادی است (در بدو تولد وجود دارد) که باعث میشود پای کودک به داخل یا پایین بچرخد. ممکن است خفیف یا شدید باشد و در یک یا هر دو پا بروز کند. در نوزادانی که مبتلا به کلاب فوت هستند، تاندونهایی که عضلات پا را به پاشنه آنها متصل میکنند بسیار کوتاه هستند. این تاندونهای تنگ باعث میشود پا از حالت فرم طبیعیاش خارج شود.
کلاب فوت چیست؟
کلاب فوت یکی از شایعترین نقایص مادرزادی است که در حدود 1 مورد از هر 1000 نوزاد متولد شده در ایالات متحده را تحت تأثیر قرار میدهد، و پسران نسبت به دختران در این عارضه بیشتر مبتلا میشوند. در واقع، تعداد پسرانی که با کلاب فوت به دنیا میآیند، دو برابر بیشتر از تعداد دختران است.
بطور کلی، نوزادانی که مبتلا به کلاب فوت هستند، در کلیت بدنی سالم هستند و مشکلی در سلامتی آنها وجود ندارد. در صورتهای کمی از زایمانها، این عارضه به عنوان جزءی از بیماریهای جدیتر مانند اسپینا بیفیدا رخ میدهد.
مهم است بدانید که برای کودک شما، داشتن کلاب فوت شرایط دردناکی به همراه ندارد. در اکثر موارد، در هنگامی که کودک هنوز کوچک است، میتوان پا را بهبود بخشید. درمان باید در یک یا دو هفته از تولد شروع شود. روشهای درمان از تغییرات دستی در قسمت پا تا اصلاح جراحی پا متنوع است.
در درمان کلاب فوت میزان موفقیت بالایی وجود دارد. پس از اصلاح پا، کودک شما باید بتواند در انواع فعالیتهای بدنی شرکت کند و زندگی عادی داشته باشد. کودکانی که کلاب فوت در آنها درمان نمیشود قادر به راه رفتن عادی نخواهند بود. پا یا پاهای آنها دچار تغییر شکل میشود.
علائم کلاب فوت
علائم کلاب فوت متفاوت است اما توسط یک متخصص پزشکی آسان تشخیص داده میشود. اگر اولین بار است که بچهدار میشوید و اگر عارضه خیلی شدید نیست، تشخیص کلاب فوت دشوار است.
علائم عبارتند از:
- پایی که به سمت داخل و پایین میچرخد، در حالی که نوک انگشتان به سمت پای مخالف است.
- کلاب فوت ممکن است از کف پای دیگر کوچکتر باشد (تا ½ اینچ کوتاهتر).
- ممکن است پاشنه کف پا از اندازه طبیعی کوچکتر باشد.
- در موارد شدید ممکن است کلاب فوت به صورت وارونه بچرخد.
- عضله ساق پا مبتلا به کلاب فوت اندکی کوچکتر خواهد شد.
چه چیزی باعث ایجاد کلاب فوت میشود؟
پزشکان مطمئن نیستند که چه عواملی باعث به وجود آمدن عارضه کلاب فوت میشود. برخی شواهد نشان می دهد که یک پیوند ژنتیکی در رابطه با این عارضه وجود دارد. این به این معناست که این عارضه میتواند ارثی باشد. همچنین، اگر قبلاً یک فرزند مبتلا به پا چنبری، به دنیا آوردهاید، فرزند بعدی شما بیشتر خطر ابتلا به عارضه کلاب فوت را دارد.
همچنین یک تحقیق نشان داده است که کلاب فوت در نوزادانی که مادران آنها در دوران بارداری سیگار کشیده یا از داروهای تفریحی (داروهای خیابانی) استفاده کردهاند بیشتر دیده میشود. این امر به ویژه در صورت وجود سابقه خانوادگی کلاب فوت بیشتر صدق میکند. به علاوه، ممکن است بین مایع آمنیوتیک کم و کلاب فوت رابطه وجود داشته باشد.
مایع آمنیوتیک مایعی است که کودک را در رحم احاطه کرده است.
اگر باردار هستید و سابقه خانوادگی کلاب فوت دارید، ممکن است نیاز باشد که با یک مشاور ژنتیک ملاقات کنید. او میتواند در مورد احتمال ابتلا به کلاب فوت در کودک بیشتر به شما اطلاعات و توضیحات دهد.
کلاب فوت چگونه تشخیص داده میشود؟
در بیشتر موارد، کلاب فوت بعد از تولد کودک تشخیص داده میشود. پزشک قادر است کلاب فوت را بر اساس ظاهر پای کودک شناسایی کند. گاهی اوقات ممکن است پس از بازرسی بصری پا، برای تأیید تشخیص، اشعه ایکس نیز تجویز شود.
کلاب فوت را میتوان در رحم (در حالی که کودک هنوز در رحم مادر است) هنگام سونوگرافی تشخیص داد. سونوگرافی نوعی تصویربرداری است که برای بررسی نوزادان در رحم استفاده میشود. انجام سونوگرافی در طول بارداری برای یک زن طبیعی و رایج است تا از رشد و نمو کودک خود مطمئن شود.
حتی اگر کلاب فوت در رحم کشف شود، تا قبل از تولد کودک نمیتوان کاری برای اصلاح آن انجام داد.
آیا میتوان از کلاب فوت جلوگیری یا پیشگیری کرد؟
شما نمیتوانید از عارضه کلاب فوت جلوگیری کنید زیرا هیچ کس مطمئن نیست که چه چیزی باعث ایجاد این عارضه میشود. اگر باردار هستید ممکن است با عدم استعمال سیگار یا عدم استفاده از داروهای تفریحی بتوانید خطر ابتلا به کلاب فوت را کاهش دهید.
درمان کلاب فوت
دو روش اصلی برای درمان کلاب فوت وجود دارد. یک راه شامل کشش برای تغییر شکل پا است. مورد دیگر شامل جراحی است. بیشتر موارد کلاب فوت را میتوان بدون جراحی با موفقیت درمان کرد. برای اکثر نوزادان، کشش و تغییر شکل پا بهترین گزینه درمانی است. چند روش قابل اعتماد برای درمان کلاب فوت با کشش وجود دارد. موردی که رایحتر است و بیشتر استفاده میشود را روش پونستی مینامند. درمان معمولاً در اسرع وقت پس از تولد، به طور معمول در هفته اول آغاز میشود. این بهترین و آسانترین زمان برای تغییر شکل پا است.
روش پونستی
در این روش از کشش در ترکیب با گچ استفاده میشود. پزشک (یا متخصص ارتوپدی) پای کودک شما را به سمت موقعیت صحیح میکشد و سپس گچ را روی آن قرار میدهد تا در همان موقعیت نگه داشته شود. هر هفته یا بیشتر، پزشک گچ را برمیدارد، پا را به سمت موقعیت صحیح بیشتر میکشد و دوباره گچ میگیرد. این کار تا زمانی که پا کاملاً در موقعیت صحیح قرار بگیرد (معمولاً چند ماه) ادامه خواهد داشت.
گاهی اوقات، پزشک باید بخشی از تاندون آشیل را که پاشنه کودک را به عضله ساق پا متصل میکند، بچیند. با انجام این کار تاندون به طول طبیعی رشد میکند.
در صورت لزوم، پزشک قبل از قرار دادن گچ نهایی کودک برش را انجام میدهد.
پس از برداشتن گچ نهایی، کودک احتمالاً باید از کفش مخصوص و احتمالاً بریس استفاده کند. اما مجبور نیست این وسایل را تا همیشه استفاده کند. ممکن است چندین ماه یا حتی چند سال نیاز به استفاده از این وسایل باشد. همچنین شما باید به تمرینات کششی با کودک خود ادامه دهید.
جراحی
وقتی کلاب فوت شدید است، جراحی اغلب بهترین گزینه برای کودک است. جراح (معمولاً جراح ارتوپدی) برای طولانی شدن تاندونهای پا کار میکند و همچنین ممکن است نیاز به ترازبندی مجدد استخوانها و مفاصل باشد.
پس از جراحی، به احتمال زیاد پای کودک برای چند ماه باید در گچ باشد. پزشک همچنین ممکن است پس از برداشتن گچ، کفشهای ویژه و بریس برای کودک تجویز کند.
در موارد نادر، کلاب فوت کاملاً قابل اصلاح نیست. بیشتر اوقات، نوزادانی که مبتلا به کلاب فوت هستند و تحت درمان قرار گرفتهاند، با افزایش سن میتوانند زندگی فعالی داشته باشند.
زندگی با کلاب فوت
اگر کلاب فوت کودک درمان نشود، او نمیتواند به طور عادی راه برود. گاهی اوقات میتوان با وجود عارضه کلاب فوت راه رفت، اما بسیار دشوار است. کودکانی که کلاب فوت دارند، معمولاً در کنارههای کف پاهایشان راه میروند، که میتواند باعث ایجاد پینه بزرگ و درد مزمن شود. با بزرگتر شدن کودک، داشتن کلاب فوت به معنای داشتن سبک زندگی کم تحرک است.
سوالاتی که میتوانید از پزشک خود بپرسید
- اگر من مبتلا به کلاب فوت باشم، چقدر احتمال دارد که کودک من به آن مبتلا شود؟
- کودک من به چه نوع مراقبتهای بعدی نیاز دارد؟
- آیا کودک من پس از درمان از پا استفاده کامل خواهد کرد؟
- آیا فرزند من قادر به ورزش کردن خواهد بود؟
- آیا عارضه جانبی طولانی مدت در داشتن کلاب فوت وجود دارد؟