فیزیوتراپی چگونه به تسکین کمردرد کمک می کند؟

در صورتی که کمردرد شما بیش از دو هفته طول کشیده است، احتمالاً پزشک شما را به یک فیزیوتراپیست معرفی می کند. در حالی که ممکن است اقدامات ساده ای همچون استفاده از کیسه های آب گرم یا سرد، یا استفاده از داروهای ضد درد بدون نسخه، نیز کمک کننده باشند، بهترین رویکرد برای اکثر کمردردها، تمرینات و سایر درمان های تحت راهنمایی یک فیزیوتراپیست است.

اگر کمردرد شما با استراحت بهبود نمی‌یابد، با یکی از فیزیوتراپیست های ما ملاقات کنید که می‌تواند برنامه درمانی شما را فوراً، شروع کند.

فیزیوتراپیست ها در سیستم اسکلتی-عضلانی متخصص بوده و قادر به درمان مؤثر کمردرد هستند. آنها می دانند که تقویت و کشش کمر و عضلات اطراف آن، در روند بهبودی شما ضروری است؛ و اگر هنوز نیاز به جراحی باشد، هر چه قویتر آنرا انجام دهید، احتمال بهبودی شما سریع تر خواهد بود.

در کلینیک ارتوپدی فنی امید، بخش فیزیوتراپی ما می تواند در یافتن تسکین کمردرد، به شما کمک کند. با شماره 02166018200 تماس حاصل فرمایید و نوبت بگیرید.

فیزیوتراپی چیست؟


فیزیوتراپی، یک حوزه تخصصی در رشته پزشکی توانبخشی است که در آن، درمانگران آموزش دیده از روش‌های فیزیکی برای درمان درد استفاده می‌کنند. فیزیوتراپیست‌ها، به جای روش‌های دارویی یا جراحی، از ابزارهایی مانند ماساژ، فشارهای حرفه‌ای و اولتراسوند استفاده می‌کنند. آنها همچنین با همکاری بیمار، تمرینات کششی و تقویتی را انجام می‌دهند. هدف نهایی آنها، تسکین درد و بازیابی مجدد توانایی‌های بدنی فرد است. فیزیوتراپیست‌ها با استفاده از تکنیک‌های متنوع، مشاوره و توجیهات مناسب، بهبود عملکرد بدنی فرد را تسهیل می‌کنند و به ایجاد کیفیت زندگی بهتر برای بیماران کمک می‌کنند.

انواع آسیب های درمان شده کمر بوسیله فیزیوتراپی


دو نوع کمردرد وجود دارد: مزمن و حاد. فیزیوتراپی می تواند هر دو را درمان کند. درد مزمن به آرامی ظاهر می شود و بیش از دوازده هفته به طول می انجامد. این بیماری در اثر ساییدگی، انحطاط و حتی وضعیت نامناسب بدن در هنگام نشستن و ایستادن های مداوم، یا فعالیت بیش از حد با عضلات ضعیف، ایجاد می شود. درد های حاد، معمولاً پس از بروز آسیب ایجاد می شوند – این درد به نظر تیز و یکباره رخ می دهد. انواع کمردرد که به طور موثر با فیزیوتراپی درمان می شوند عبارتند از:

انواع فیزیوتراپی کمردرد

آسیب های کمر 

صدمات کمر ممکن است در نتیجه زمین خوردن و یا تصادف رانندگی روی دهد. اگر عضلات پشت شما در حال حاضر ضعیف شده اند، خم شدن یا بلند کردن نامناسب نیز می تواند باعث کشیدگی یا رگ به رگ شدن کمر شود. کمردردی که در اثر جراحات ایجاد می شود، عموماً دردی شدید و تیز، در ناحیه کمر یا پایین ستون فقرات و بلافاصله پس از وقوع آسیب است.

فتق دیسک

فتق یا برآمدگی دیسک، زمانی رخ می دهد که مایع ژله ای درون دیسک های بین مهره های فقرانی پایینی، بدلیل پارگی بیرون می ریزد. وقتی این ماده ژله مانند بیرون بریزد، چیزی برای جذب شوک، بین استخوان ها وجود ندارد. در این حالت، درد از ناحیه کمر، به پایین یک یا هر دو پا منتقل می شود. همچنین ممکن است دردی شبیه به شوک الکتریکی را هنگام ایستادن یا راه رفتن احساس کنید.

آرتروز ستون فقرات

شاید شایع ترین علت کمردرد آرتریت یا همان آرتروز باشد. آرتروز ستون فقرات در نتیجه تخریب مفاصل ستون فقرات رخ می دهد. با افزایش سن، غضروف بین مفاصل ستون فقرات ممکن است خراب شود. با این اتفاق، بافت های اطراف آنها نازک شده و ملتهب می شوند. از آنجایی که هیچ بالشتکی بین مفاصل وجود ندارد، اصطکاک مفاصل، روندی دردناک خواهد بود. اگر این بیماری را دارید، احتمالاً احساس سفتی کمر و درد در اطراف باسن یا کمر می‌کنید.

تنگی نخاعی

تنگی ستون فقرات زمانی رخ می دهد که فضای مابین ستون فقرات شما باریک شود. در این صورت به اعصاب شما در ستون فقرات فشار آمده و باعث درد می شود. علائم این عارضه ممکن است به مرور زمان خود را نشان دهند و شامل درد در ناحیه کمر، بی حسی یا گزگز در ساق یا کف پا و مشکل در راه رفتن باشند.

اختلال عملکرد مفصل ساکرویلیاک

مفصل ساکروایلیاک، استخوان های لگن را به هم متصل می کند و هنگامی که به جلو یا عقب خم می شوید، باعث جذب شوک می شوند. حرکات مکرر، یا حرکت خیلی کم نیز به درد در این مفصل می انجامد. التهاب هم در درد مفصل ساکروایلیاک نقش دارد. اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک باعث احساس ناپایداری در عضلات لگن و همچنین کمردرد یا بی حسی و یا گزگز در ناحیه کمر می شود.

بیماری دژنراتیو دیسک (خرابی دیسک بین مهره ای)

از آنجایی که دیسک ها در طول زمان به دلیل افزایش سن و استفاده، سفت می شوند، ممکن است بیماری دژنراتیو دیسک رخ دهد. دیسک های بین مهره ای فیبری هستند و مانند بالشتکی برای جذب ضربه در ستون فقرات قرار دارند. این دیسک ها در نهایت خراب و منجر به درد می شوند. اکثر مردم درجاتی از انحطاط دیسک دارند، اما خرابی دیسک بین مهره ای گاهی باعث درد شدید و پخش شونده در ناحیه کمر، می شود که به مرور زمان، بدتر می‌شود.

چگونه فیزیوتراپی می تواند کمردرد را تسکین دهد؟


فیزیوتراپ شما می تواند به شما در بهبود یا بازیابی تحرک و کاهش کمردرد کمک کند – در بسیاری از موارد، بدون جراحی های گران قیمت، یا عوارض جانبی داروها.

اگر در حال حاضر کمردرد دارید:

  • فعال بمانید و تا آنجا که ممکن است کارهای معمول خود را انجام دهید (استراحت در رختخواب برای مدت طولانی تر از یک روز در واقع می تواند روند بهبودی شما را به تأخیر اندازد).
  • اگر درد شما بیش از چند روز طول کشید یا بدتر شد، یک قرار ملاقات با فیزیوتراپ، تعیین کنید.

همه کمردرد ها یکسان نیستند، بنابراین درمان شما باید متناسب با علائم و شرایط خاص شما باشد. هنگامی که معاینه کامل انجام شد، فیزیوتراپ شما نتایج را ارزیابی و عواملی را که به مشکل کمردرد خاص شما کمک کرده را شناسایی می کنند و در نتیجه یک برنامه درمانی فردی، برای مشکل خاص کمر شما را طراحی می کنند. درمان ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

درمان دستی (منوال تراپی)

تکنیک های حرفه ای در ایجاد فشار در نواحی ستون فقرات، لگن و پاها روشی رایج برای درمان کمردرد است. فیزیوتراپ شما به آرامی بدن شما را حرکت می دهد و فشار وارد می کند تا ماهیچه های سفت یا مهره های ستون فقرات را که هم راستا نیستند را دوباره تنظیم کند.

درمان با فیزیوتراپی کمردرد

تمرینات ورزشی

طیف وسیعی از تمرینات که باعث کاهش درد و دستیابی مجدد به حرکت و انعطاف پذیری بهتر بدن می شود، توصیه خواهد شد. تمرینات ممکن است شامل: استفاده از نوارهای مقاومتی، ماشین های ورزشی، وزنه ها و یا استفاده از وزن خود بدن باشد. هدف از ورزش ساخت عضلاتی است که از کمر حمایت کرده و دامنه حرکتی را افزایش می دهند.

تمرینات و فیزیوتراپی کمردرد

برخی از تمرینات ورزشی رایج برای تسکین کمردرد عبارتند از:

  • کشش همسترینگ: به پشت دراز بکشید و یک زانو را خم کنید. یک حوله را زیر گوی پای خود حلقه کنید. زانوی خود را صاف کرده و به آرامی حوله را به عقب بکشید. باید کشش ملایمی را در پشت پای خود احساس کنید. حداقل ۱۵ تا ۳۰ ثانیه در این وضعیت بمانید و این تمرین را ۲ تا ۴ بار برای هر پا انجام دهید.
  • حالت نشسته پشت به دیوار: به فاصله ۲۵ تا ۳۰ سانتی متر از دیوار بایستید، سپس به عقب (دیوار) تکیه دهید تا زمانی که پشت شما صاف به دیوار باشد. به آرامی به سمت پایین بنشینید تا زمانی که زانوهای شما کمی خم شود، کمر خود را به دیوار فشار دهید. برای تعداد ۱۰ ثانیه در این حالت بمانید، سپس با احتیاط، بوسیله دیوار به سمت بالا بایستید. این تمرین را ۸ تا ۱۲ بار تکرار کنید.
  • کشش عضلات پشت: روی شکم خود دراز بکشید و دستان خود را زیر شانه های خود قرار دهید. با دستان خود به زمین فشار وارد کنید تا شانه های شما کمی به بالا حرکت کند. اگر برایتان راحت است، آرنج‌هایتان را مستقیماً زیر شانه‌هایتان روی زمین قرار دهید و این وضعیت را برای چند ثانیه نگه دارید.
  • فشار زانو به قفسه سینه: به پشت دراز بکشید و زانوها را خم کنید و پاها را روی زمین صاف کنید. یک زانو را به سمت سینه خود بیاورید و پای دیگر را صاف روی زمین نگه دارید. کمر خود را روی زمین فشار دهید و به مدت ۱۵ تا ۳۰ ثانیه در این حالت بمانید. سپس زانوی خود را پایین بیاورید و با پای دیگر تکرار کنید. این کار را ۲ تا ۴ بار برای هر پا انجام دهید.
  • چرخش لگن: به پشت دراز بکشید و زانوها را خم کنید، پاها را روی زمین صاف کنید. شکم خود را با انقباض، طوری سفت کنید که انگار برای یک مشت آماده می شوید. احساس کنید که پشتتان به زمین فشار می‌آورد و باسن و لگنتان به سمت عقب فشار می آورد. این موقعیت را به مدت ۱۰ ثانیه در حالی که به آرامی دم و بازدم می کنید، نگه دارید و ۸ تا ۱۲ بار تکرار کنید.
  • پل زدن: به پشت دراز بکشید و زانوها را خم کنید و فقط پاشنه هایتان را روی زمین بگذارید و سپس با پاشنه ها به زمین فشار آورید، باسن خود را با حالت انقباض از روی زمین بلند کنید تا جایی که شانه ها، باسن و زانوها در یک خط مستقیم اریب قرار گیرند. حدود ۶ ثانیه این حالت را نگه دارید و سپس به آرامی باسن را روی زمین پایین بیاورید و ۱۰ ثانیه استراحت کنید و ۸ تا ۱۲ بار تکرار کنید. هنگامی که باسن به سمت بالا حرکت می کند از قوس دادن به کمر خودداری کنید. با سفت کردن ماهیچه های شکم قبل و در طول لیفت، از قوس بیش از حد کمر خودداری کنید.

گرما

از گرما در فیزیوتراپی برای بهبود جریان اکسیژن به عضلات استفاده می شود؛ که به بهبود بافت آسیب دیده کمک می کند. از آنجایی که گرما بر گیرنده های حسی پوست تأثیر می گذارد، می تواند با کاهش انتقال سیگنال درد به مغز، درد را تسکین دهد.

ماساژ 

ماساژ ممکن است مکمل درمان های دیگر مانند گرما و اولتراسوند باشد. درمانگر شما عضلاتی را که باعث کمردرد شما شده را هدف قرار می دهد و زمانی را برای کشش و ماساژ آنها صرف می کند. با این حال، در صورت وجود التهاب، ماساژ توصیه نمی شود، زیرا ممکن است باعث تحریک بیشتر عضله شود.

ماساژ و فیزیوتراپی کمردرد

اولتراسوند 

این درمان از لرزش، برای ارسال گرما و انرژی به عضلات، رباط ها و تاندون های کمر استفاده می کند. اولتراسوند درمانی بدون درد می باشد و شامل دستگاه دستی است که روی کمر قرار داده می شود تا گرما را به ناحیه آسیب دیده برساند. اولتراسوند درد را به حداقل می رساند و باعث بهبودی شما می شود.

تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست (TENS)

TENS یا تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست، نوعی درمان برای کمردرد است که از جریان الکتریکی ولتاژ پایین برای تسکین درد استفاده می کند. تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست، معمولاً بوسیله دستگاه TENS که وسیله ای کوچک (بوسیله باتری کار می‌کند)، استفاده می شود. این دستگاه را می توان به یک تسمه قلاب و سپس به دو الکترود متصل کرد. الکترودها جریان الکتریکی را از دستگاه TENS به پوست منتقل می کنند.

طب سوزنی

طب سوزنی، از شاخه های فیزیوتراپی باستانی چینی است که به روشی محبوب و کاملاً تحقیقاتی برای مدیریت این نوع درد تبدیل شده است. این روش بهتر است با ترکیبی از تمرینات ورزشی که توسط فیزیوتراپیست توصیه شده، مورد استفاده قرار گیرد.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست
مشاوره و نوبت‌دهی