کمربند طبی یا بریس ال اس او (LSO) در سه مدل نرم (Soft)، نیمه سخت (Semirigid) و سخت (Rigid) ساخته و طراحی میشود و یکی از ارتوزهای پرمصرف در درمان و پیشگیری از دردهای حاد و مزمن کمر است. در طراحی کمربندهای نرم و نیمه سخت ال اس او از فنرهای پلی اتیلن ارتجاعی استفاده میشود، در حالی که در طراحی کمربندهای سخت ال اس او از یک فریم ترموپلاستیک محکم استفاده میشود. همه کمربندهای طبی ناحیه ستون فقرات از یک قسمت جلویی یا سینهای بهره میبرند. برای افزایش پایداری در صورت نیاز، از طرح و موادی مانند پدهای شکمی تکسونی (کاغذ فشرده) یا پلی اتیلن (پلاستیک) استفاده میشود. در موارد پیشگیری و دردهای کمری خفیف، کمربندهای نرم تر LSO با استفاده از پارچههای نئوپرن یا کش های الاستیکی طراحی و ساخته میشوند.
Hard LSO
این کمربند تقریبا در یک سوم پایینی ستون فقرات قرار می گیرد و باید ناحیه مهره های کمری از L1 تا L5 را پوشش دهد. معمولا این کمربندها از دو قسمت بالا و پایین ناحیه پشتی مقداری بزرگتر طراحی و ساخته می شوند که حداقل یکی از مهرهای پشتی(T12) از بالا و حداقل یکی از مهره های خاجی (S1) را از پایین حمایت کنند. این کمربند ها برای محدود کردن حرکات و ایجاد ثبات در ستون فقرات مورد استفاده قرار می گیرند. معمولا در دردهای خفیف ناحیه کمر از ال اس او نرم، آسیب ها و ضربه های ناگهانی از ال اس او نیمه سخت و در موارد جراحی که شامل جابجایی، مو بردن و شکستگی مهره های کمری است از ال اس او سخت استفاده می شود.
کمربند پیشرفته قرقره ای
ارتز لومبوساکرال یا بریس ال اس او (LSO) چیست؟
ارتوز لومبوساکرال (LSO) وسیله ای کمک درمانی است که برای حمایت از ناحیه کمری ستون فقرات و جلوگیری از حرکت آن استفاده می شود. از بریس ال اس او در پایین ترین قسمت ستون فقرات استفاده می شود. این ناحیه شامل ستون فقرات کمری و خاجی است. بریس ال اس او از محدوده زیر کتف تا بالای باسن قرار می گیرد. به برخی از مدل ها می توان قطعاتی برای کمک به حمایت از ستون فقرات شما در سطح قفسه سینه نیز اضافه کرد. این نوع کمربند طبی می تواند از مواد سخت یا نرم ساخته شود. کرست و کمربندهای طبی ال اس او می توانند از مواد پارچه ای، کشی، ترموپلاستیک و فلزی طراحی و ساخته شوند.
Soft LSO
چرا ممکن است به بریس ال اس او نیاز داشته باشم؟
در صورت ابتلا به کمردرهای حاد و مزمن، بیماری های مرتبط با تحلیل دیسک های بین مهره ای ، پوکی استخوان، سل ستون فقرات، فتق دیسک، سرخوردگی بین مهره ای، اسپوندیلو لیستزیس (سرخوردگی مهره ای)،تنگی کانال نخاعی ممکن است به بریس ال اس او نیاز داشته باشید. چسب شکمی می تواند با وارد آوردن فشار (نیرو) بر روی شکم، از کمرتان پشتیبانی کند. این امر با کم کردن لوردوز(گودی کمر) و جابجایی خط وزن از طریق تصحییح راستای ستون فقرات به تسکین کمردرد کمک می کند. زنان باردار می توانند برای کمک به کاهش کمردرد و پیشگیری از آسیب به مهره های کمری در دوران بارداری از کمربندهای طبی ال اس او نرم استفاده کنند.
بریس LSO برای چه استفاده میشود؟
لومبار ساکرال (LSO) به کنترل و حمایت از وضعیت راستای ستون فقرات شما کمک می کند، به کاهش درد کمک می کند، از آسیب های بیشتر جلوگیری می کند و باعث تسریع روند بهبودی شما می شود. این بریس به شما یادآوری می کند که کمر خود را به حالت ایستاده و صاف نگه دارید و در مواقعی که فرد خودآگاهی برای کنترل حرکات ستون فقرات ندارد از حرکات و ضربات ناگهانی جلوگیری می کند. فردی که در ناحیه ستون فقرات کمری نیاز به جراحی داشته و یا دچار آسیب های شدید شده باشد، قطعا به کمربند طبی ال اس او برای جلوگیری از آسیب بیشتر و همچنین حمایت از مهره های کمری و تکمیل دوره توانبخشی بعد از عمل نیاز دارد.
چگونه میتوان از بریس ال اس او استفاده کرد؟
- یک تی شرت نخی و یا زیرپوش مناسب بپوشید. پیراهن های گشاد ممکن است باعث چین و چروک و تحریک پوست شوند.
- هنگام خوابیدن در رختخواب، بدن خود را بچرخانید و به کنار خود دراز بکشید تا به پرستار اجازه دهید در پوشیدن بریس ال اس او کمک کند.
- مراقب باید زمانی قسمت پشتی را روی بیمار قرار می دهد شیار و فضای لگنی کمربند ال اس او با فضای لگن بیمار مطابقت داشته باشد. (ناحیه نرم بین لگن و دنده ها)
- بیمار باید به آرامی به پشت برگردد و مراقب با ثابت نگه داشتن کمربند از بیمار می خواهد اندکی بالا یا پایین برود تا ناحیه لگن که به فضای بیشتری نیاز دارد به خوبی داخل کمربند بخوابد.
- قسمت جلویی (پد شکمی) را بر روی شکم بیمار قرار داده و بندها و کش ها رو به صورت همزمان و دوطرفه سفت کند.
- در کمربندهای سخت و سه بندی ابتدا بندها یا کش های میانی را ببندید. بندهای کمربند را به طور همزمان بکشید تا از سفت شدن یکنواخت اطمینان حاصل کنید و از پیچ خوردن بریس جلوگیری کنید. بندها باید ثابت باشند تا بریس ال اس او را در جای خود نگه دارند، بندها تا جایی باید محکم بشوند که تنفس بیمار دچار اختلال نشود.
- بندهای بالا و پایین را به همان روش ببندید.
استفاده از بریس با یک برنامه مشخص
همیشه برنامه دقیق پوشیدن بریس را با پزشک تجویز کننده چک کنید. در بسیاری از مواقع بریس ال اس او فقط هنگام نشستن یا ایستادن از رختخواب استفاده می شود. در مواقع دیگر، پزشک نیاز دارد که LSO همیشه پوشیده شود. معمولا بریس ها به هنگام فعالیت، راه رفتن و نشستن استفاده می شوند، اکثر پزشکان استفاده کمربند به هنگام خواب را تجویز نمی کنند بجز در موارد جراحی مهره ای و شکستگی های حاد که در اثر ضربه رخ می دهند. چون در این موارد بیمار نیاز به ثبات زیاد و تمام وقت در ناحیه مهره های کمری ستون فقرات دارد.
چگونه می توانم با اطمینان از بریس ال اس او استفاده کنم؟
- با توجه به تنوع زیاد کمربندهای طبی ال اس او، اکیدا توصیه می شود افرادی که به کمربند طبی ال اس او نیاز دارند برای دریافت کمربند طبی خود به مراکز ارتوز و پروتز مراجعه کنند و کمربند طبی اختصاصی خود را با توجه به تجویز پزشک و اندازه گیری دقیق دریافت کند.
- بریس ال اس او را با کمک کارشناس ارتوز و پروتز خود بپوشید. بسیار مهم است که کمربند طبی شما اندازه مناسبی داشته باشد و به درستی طراحی و ساخته شود. به هنگام دریافت کمربند طبی کارشناس ارتوز و پروتز نحوه باز و بسته کردن و استفاده صحیح از کمربند طبی را به شما آموزش می دهد. کمربند های طبی ال اس او بعد از چند بار استفاده کردن باید درد شما را کاهش دهند پس حتما این موضوع را مد نظر قرار بدید که کمربند باعث درد و ناراحتی شما نباشد. به خاطر داشته باشید در موارد جراحی مهره ای حتی با استفاده از کمربند طبی ال اس او تا چند روز بعد از عمل درد همچنان با بیمار هست و این درد به علت جراحی و آسیب بافت های نرم اطراف مهره ها هست و به مرور زمان برطرف می شود.
- طبق دستورالعمل بریس ال اس او خود را بپوشید. ممکن است لازم باشد LSO خود را در حین انجام فعالیت های خاص به طور مداوم بپوشید. به عنوان مثال، ممکن است لازم باشد هنگام هر فعالیتی که می تواند به کمر شما آسیب برساند، آن را بپوشید. تناسب بریس ال اس او را اغلب بررسی کنید. اگر به درستی متناسب نباشد یا از جای خود خارج شود، می تواند آسیب بیشتری ایجاد کند. ارتوزیست شما ممکن است توصیه کند که برای محافظت از پوست خود یک تی شرت زیر بریس ال اس او بپوشید. پوست خود را اغلب از نظر قرمزی، زخم و یا لکه های خشک بررسی کنید.
- از کمربند طبی خود مراقبت کنید LSO خود را اغلب بازرسی کنید. اگر آسیب دیده یا خراب است آن را نپوشید. از ارتوزیست خود در مورد نحوه مراقبت و تمیز کردن بریس ال اس او خود بپرسید.
- برای جلوگیری از ضعف عضلات ناحیه کمر حتما لازم است تمرینات سبک تقویتی عضلات ناحیه کمر را انجام دهید که در مقاله ای دیگر به طور مفصل به آن پرداخته ایم. به هنگام دریافت کمربند طبی حتما از ارتوزیست خود بخواهید چند تمرین ورزشی مناسب را به شما پیشنهاد دهد.
چه موقع باید به دنبال مراقبت فوری باشم؟
- کمردرد شدید دارید.
- از ارتفاع افتاده اید و قادر به خم کردن کمر خود به صورت کامل نیستید.
- بی حسی، گزگز یا ضعف در پاها دارید.
- به هنگام مدفوع در ناحیه کمر دچار دردهای موضعی ناحیه کمر می شوید
- آسیب و ضربه های ناگهانی به مهره های شما وارد شده است.
چه زمانی باید با ارتوزیست خود تماس بگیرم؟
- هنگامی که بریس خود را می بندید، کمر درد شما بدتر می شود.
- بعد از پوشیدن بریس، پوست شما زخم یا دچار حساسیت می شود.
- بریس شما آسیب دیده یا شکسته است.
- در مورد وضعیت یا مراقبت خود سوال یا نگرانی دارید.
چگونه می توان بریس LSO را تمیز و نگهداری کرد؟
می توانید از الکل یا سرم ضد عفونی برای تمیز کردن داخل و خارج بریس ال اس او استفاده کنید. الکل یا سرم ضد عفونی را بر روی کمربند طبی اسپری کرده و به آرامی با پارچه پاک کنید. اطمینان حاصل کنید که بریس ال اس او قبل از استفاده کاملاً خشک است تا اطمینان حاصل کنید که هیچ مشکلی در پوست ایجاد نمی شود. همیشه زیر پیراهن یک پیراهن مناسب، تمیز و خشک بپوشید.
نکات و موارد مهم به هنگام استفاده از کمربند طبی ال اس او(LSO)
- از استفاده از صندلی های نرم خودداری کنید و صاف بنشینید. تکیه دادن به پشت صندلی باعث می شود که بریس به سمت بالا حرکت کند و ممکن است تحت بازوها یا پهلوها فشار وارد کند.
- در صورت امکان برای نشستن بر روی صندلی یک بالشت کوچک زیر باسن خود قرار دهید تا لبه ی پایینی کمربند طبی از سطح صندلی فاصله پیدا کند.
- هنگام غذا خوردن به بالای میز خم نشوید. غذا را به دهان برسانید. با این کار هرگونه فشار وارد بر ران و قفسه سینه کاهش می یابد.
- اگر بریس ال اس او شروع به جا به جایی به سمت بالا کرد، اطمینان حاصل کنید که بندها کاملاً صاف هستند. بندهایی که شل هستند، باعث می شوند تا بریس تغییر مکان دهد.
- در صورت بروز هرگونه مشکلی، لطفاً با ارتوزیست خود تماس بگیرید.
آیا پوشیدن بریس کمر برای تمام روز مشکلی ندارد؟
همیشه به یاد داشته باشید که از بریس خود بیش از حد مورد نیاز استفاده نکنید.
اگر جراحی در ناحیه ستون فقرات داشته اید و بیش از چند ساعت در روز و یا بیش از دو هفته به طور مداوم از بریس استفاده می کنید، عضلات کمر شما ضعیف می شود و برای تقویت عضلات ناحیه کمری ستون فقرات حتما تمرینات تقویتی را انجام دهید. معمولا دو هفته ابتدایی بعد از عمل جراحی نیاز است کمربند طبی به صورت 24ساعته استفاده شود و بعد از آن با صلاحدید پزشک خود می توانید زمان استفاده از کمربند طبی را کاهش دهید. افرادی که دچار کمردردهای مزمن هستند و باید سالیان متمادی از کمربند طبی استفاده کنند به علت استفاده زیاد از کمربند حتما باید برنامه ورزشی منظمی برای تقویت عضلات ناحیه کمری داشته باشند.
بریس کمر چقدر باید محکم باشد؟
- بریس شما باید محکم باشد، اما آنقدر محکم نباشد که باعث درد، کبودی یا سایر موارد شود.
- در تنفس شما نباید اختلال ایجاد کند و باید بتوانید به راحتی تنفس انجام دهید.
- بریس کمر نباید چرخش حول محور ستون فقرات داشته باشد و حتما قسمت پشتی و قسمت شکمی باید در مکان صحیح خود قرار بگیرند. اگر کمربند طبی شما به خوبی بسته و محکم باشد هیچ چرخشی در کمربند به وجود نمی آید.