قوزک بند طبی (قوزک بند طبی پا) برای درمان درد مچ پا

در اوایل دهه 1990، قوزک بندهای طبی به دلیل طرح های مناسب و ارزان نسبت به چسب های قوزک پا، بیشتر در زمین های ورزشی و زمین های بازی مورد استفاده قرار می گرفتند. امروزه قوزک بندهای طبی در همه جا وجود دارند. در طرح‌های مختلف، مخصوص ورزش و با هدف محافظت پس از آسیب یا جلوگیری از بروز پیچ‌خوردگی مچ پا، در دسترس هستند.

استفاده از قوزک بند طبی برای جلوگیری از آسیب دیدگی مچ پا بسیار رایج است. مربیان، والدین و ورزشکاران اغلب از پزشکان می پرسند که آیا استفاده از قوزک بند طبی مناسب است یا خیر. تحقیقات کنونی نشان می‌دهد که استفاده از قوزک بند طبی در ورزشکاران دبیرستانی، از بروز آسیب‌های حاد مچ پا جلوگیری کند، اما شدت آسیب را کاهش نمی‌دهد.

حفاظت از مچ پا توسط قوزک بند طبی


اگر می‌خواهید بین محافظ قوزک و قوزک بند طبی یکی را انتخاب کنید، ممکن است کمی گیج شوید، به ویژه زمانی که این اصطلاحات گاهی اوقات به جای یکدیگر استفاده می‌شوند. برای جلوگیری از تعرض بیشتر به مچ پا، مهم است که تفاوت بین این دو را درک کنید. محافظ قوزک و قوزک بند طبی هر دو به منظور حفاظت از سلامت مچ پا هستند، اما به روش‌های مختلفی این کار را انجام می‌دهند. به طور کلی، محافظ قوزک‌ها برای جلوگیری از آسیب استفاده می‌شوند، در حالی که قوزک بندهای طبی برای درمان طراحی شده‌اند. ممکن است در میان این دو وسیله، تا حدی همپوشانی وجود داشته باشد، یا برخی از قوزک بندهای طبی به صورت چندکاره طراحی شده باشند. به دلیل این تفاوت، توصیه می‌شود که قبل از انتخاب قوزک بند طبی، در صورتی که مشکوک به آسیب دیدگی مچ پا هستید، با یک پزشک مشورت کنید.

قوزک بند طبی چگونه کار می کند؟


رباط های مچ پا، واحدهای عضلانی و تاندون، و استخوان های مچ پا، به عنوان تکیه گاه های داخلی برای ایمن نگه داشتن مچ پا هستند. این تکیه گاه های داخلی پیوندهای مهمی را از پای شما تا لگن ایجاد می کنند و میزان عملکرد بالایی دارند. قوزبند های طبی به عنوان تکیه گاه خارجی برای محدود کردن برخی حرکات مانند خم شدن یا وارونگی کف پا (حرکت در مفصل مچ پا که پا را به سمت داخل می چرخاند) عمل می کند و امکان قرار گرفتن مفصل مچ پا را در مکان صحیح فراهم می کند. داشتن فضای مناسب برای ایجاد حداکثر اثربخشی بسیار مهم است در نتیجه قوزک بند طبی باید به راحتی در کفشی که در طول یک دوره فعالیت می پوشید جا شود و همچنین فیت و اندازه قوزک پا باشد.

انواع قوزک بند طبی


قوزک بندهای طبی انواع مختلفی دارند، از جمله کشی، آتل دار و لایس آپ:

  • قوزک بند های کشی از پارچه نئوپرن یا بافتنی ساخته شده و به گونه ای طراحی شده اند که دارای میزان حفاظت و  فشرده سازی متوسط ​​باشند. این محصول از مچ پا حمایت و موجب تسکین درد، تورم و التهاب می شود. قوزک بند کشی اغلب به افرادی که دچار تاندونیت، آرتریت، فاسیای کف پا و قوزک آسیب دیده هستند توصیه می شود.
  • قوزک بند آتل دار شبیه به قوزک بندهای آستینی هستند، با این تفاوت که بر روی آن، بندی اضافه شده است و  در نهایت امکان محافظت بیشتر و فشرده نگه داشتن پا را افزایش می دهد. آتل های قوزک بند معمولاً  در دو مدل شکل هشت (8) یا شکل شش (6) در بازار یافت می شوند. بندهای بریس شکل 8 امکان فشرده‌سازی کاملی را برای مچ پا فراهم می‌کنند و سطح فشرده سازی بریس قوزک را به حداکثر می‌رساند. بریس‌های شکل 6 محافظت بیشتری در برابر حرکت جانبی دارند و برای موقعیت‌هایی توصیه می‌شوند که ممکن است در معرض پیچ خوردن مچ پا و رگ به رگ شدن آن باشید.
  • برای طراحی قوزک بند های لایس آپ (Lace Up)  از بندکفش ایده گرفته شده است که حداکثر پشتیبانی را ارائه می‌دهد و به شما امکان می‌دهد سفتی بندها را از بالا تا پایین خودتان تنظیم کنید.

چه زمانی از قوزک بند طبی استفاده کنیم؟


استفاده از قوزک بندآسیب مچ پا ممکن است برای هر کسی، در زمان فعالیت‌های مختلف و در هر رنج سنی اتفاق بیفتد. معمولاً این نوع آسیب ها برای ورزشکارانی اتفاق می افتد  که در آن فعالیت هایی همچون دویدن و تغییر جهت انجام می دهند،  علاوه بر آن  ورزش هایی که پریدن زیاد نیاز داشته و  همچنین احتمال پا گذاشتن روی پای کسی وجود دارد (مانند بسکتبال، فوتبال، والیبال)  نیز احتمال وارد شدن آسیب به مچ پا را افزایش می دهند. آسیب مچ پا همچنین می تواند در اثر فعالیت های روزانه مانند سر خوردن روی یک سطح ناهموار، زمین خوردن روی یک جسم یا فرود اشتباه هنگام پایین آمدن رخ دهد. شایع‌ترین آسیب‌های مچ پا به دلیل رگ به رگ شدن و کشیدگی (پیچ خوردگی و چرخش) اتفاق می افتند که استخوان بیرونی مچ پا یا رباط جانبی را دچارآسیب‌دیدگی می کنند. سایر بیماری های رایج مچ پا به دلیل تمرین بیش از حد و فعالیت زیاد اتفاق می افتند، مانند تاندونیت آشیل با فشار مکرر و شدید بر روی تاندون آشیل (نوار بافتی که عضلات ساق پا را به استخوان پاشنه شما متصل می کند). طیف گسترده‌ای از بریس‌ها و قوزک بندهای طبی برای کمک به مدیریت درد، کاهش التهاب و حفظ حرکت شما وجود دارد.

قوزک بند طبی برای پیچ خوردگی مچ پا

رگ به رگ شدن مچ پا باید فوراً درمان شود تا تورم متوقف و درد کاهش یابد همچنین  میزان وزنی که روی مچ پای آسیب دیده قرار می گیرد باید محدود شود. رگ به رگ شدن موجب آسیب به رباط و یا کشیدگی عضله و تاندون می شود گاهی ممکن است که کشیدگی عضلات بدون رگ به رگ شدن ایجاد شوند، با این حال، زمانی که شما دچار این مشکل می شوید، تقریباً همیشه کشیدگی عضله و تاندون را به دنبال خواهد داشت. پیچ خوردگی ها به سه نوع درجه یک، دوم و سوم طبقه بندی می شوند.

  1. رگ به رگ شدن درجه یک: زمانی اتفاق می افتد که مچ پا از محدوده حرکتی طبیعی خود گذشته باشد و رباط ها بیش از حد کشیده شده اما پاره نشوند. علائم عبارتند از درد خفیف، تورم کم  یا بدون تورم، سفتی کم مفاصل، مشکل در راه رفتن یا دویدن.
  2. رگ به رگ شدن درجه دوم:  شایع ترین نوع رگ به رگ شدن که شامل پارگی جزئی رباط است. علائم می تواند شامل تورم شدید، درد متوسط ​​و از دست دادن تقریبی ​​حرکت مچ پا یا عدم توانایی در استفاده از مفصل باشد همچنین پیاده روی می تواند برای شما دشوار باشد.
  3. پیچ خوردگی درجه سوم: بسیار کمتر شایع است و معمولاً نیاز به مراقبت پزشکی دارد و شامل پارگی کامل رباط می شود. علائم عبارتند از تورم شدید، از دست دادن شدید حرکت و بی ثباتی مفصل.

یک پروتکل متداول برای درمان پیچ خوردگی مچ پا عبارت است  از: استراحت، استفاده از یخ و  فشرده سازی مچ پا. مسکن‌های خفیف و داروهای ضد التهاب نیز معمولاً برای کمک به کاهش درد و تورم نیز استفاده می‌شوند.

بریس‌ها و قوزک بند های طبی ابزاری کلیدی برای کمک به حمایت و محافظت از مچ پا هستند. آنها همچنین می توانند به کاهش تورم و درد نیز کمک کنند. پزشک شما ممکن است به شما پیشنهاد کند که به فیزیوتراپیست مراجعه کنید تا به شما در بازیابی دامنه کامل حرکت مچ پا، بهبود تعادل و به حداکثر رساندن قدرت کمک کند. بهبود رباط ها معمولاً حدود شش هفته طول می کشد، اما تورم ممکن است برای چندین ماه وجود داشته باشد.

مزایای قوزک بند طبی


مزایای قوزک بند طبیبه طور کلی، قوزک بند طبی، پا و انگشتان پا را  ثابت و به سمت جلو نگه می دارد و از چرخش پا و مچ پا به سمت داخل جلوگیری می کند. اکثر پیچ خوردگی‌ها (کشش و پارگی رباط‌ها، تاندون‌ها و سایر بافت‌های نرم) با چرخش ناگهانی مفصل مچ پا هنگام پایین آمدن از لبه یا پله و دویدن روی یک سطح ناهموار اتفاق می‌افتد. هنگامی که آسیب مچ پا رخ می دهد، مربیان، پزشکان، متخصصان ارتوپدی اغلب به بیماران توصیه می کنند که برای حمایت از مفاصل و جلوگیری از آسیب بیشتر، قوزک بند طبی استفاده کنند. قوزک بند طبی همچنین از رشد بافت اسکار و آرتریت جلوگیری می‌کند و درد حاد و مزمن را کاهش می‌دهد.

از قوزک بند طبی می توان به عنوان یک ابزار کمکی پس از گچ گیری، جراحی، فیزیوتراپی، ورزش، تمرینات و سایر موارد پزشکی استفاده کرد. متخصص پا ممکن است در این شرایط استفاده از قوزک بند طبی را توصیه کند:

  • شکستگی مچ پا
  • شکستگی بخش عقبی پا
  • پیچ خوردگی مچ پا
  • بی ثباتی مچ پا به دلیل آرتریت، رگ به رگ شدن و چاقی
  • تعادل ضعیف
  • راه رفتن نامناسب، مانند چرخش انگشت پا به داخل و یا چرخش مکرر مفصل مچ پا
  • روماتوئید و آرتروز
  • نقرس
  • التهاب تاندون آشیل
  • جلوگیری و یا تعویق انداختن جراحی فیوژن به دلیل آرتریت پیشرفته

انتخاب یک قوزک بند طبی مناسب


انتخاب قوزک بند طبیپس از ارزیابی، پزشک پا و مچ پا تصمیم می گیرد که چه قوزک بند طبی برای شما بهترین است. انواع مختلفی از قوزک بندهای طبی وجود دارند و بسیاری از آنها ممکن است مطابق با نیازهای خاص شما باشند.

  1. رایج ترین نوع قوزک بند طبی، کشی ساده است که بدون نسخه در دسترس است، این نوع قوزک بند فشرده سازی و ثبات مچ پا را فراهم می کند.
  2. قوزک بند های آتل دار نیز ثبات مچ پا را فراهم می کنند. آنها یک جایگزین عالی برای نوار چسب های سنتی مچ پا هستند. می‌توان آنها را به راحتی از طریق آتل تنظیم کرد و در صورت نیاز آنها را شل یا محکم کرد.
  3. قوزک بند های مدل رکابی از مچ پا پس از شکستگی یا جراحی شدید حمایت می کنند. آنها ابزارهای توانبخشی واقعی هستند و به مدت طولانی می توان از آنها استفاده کرد.
  4. در نهایت، قوزک بند های هیبریدی که در آن ویژگی قوزک بندهای متعدد با هم ترکیب شده است. آنها ممکن است شامل آتل و کش چسبان باشند. بسیار پایدار هستند و برای مدت طولانی پوشیدن آنها آسان است.

قوزک بند طبی مناسب، بستگی به نیاز شما دارد و خوشبختانه گزینه های مختلفی از آنها برای استفاده وجود دارد. هنگام خرید قوزک بند طبی به نکات زیر توجه کنید:

  • راحتی: اطمینان حاصل کنید که اندازه و متریال صحیح را برای قوزک بند طبی خود انتخاب کرده اید و در نظر بگیرید که می خواهید قوزک بند چقدر تنفس پذیر باشد.
  • مدت زمان استفاده: بسته به نیاز شما، ممکن است قوزک بند طبی خود را برای مدت کوتاهی ببندید یا در تمام روز از آن استفاده کنید.
  • نوع قوزک بند طبی: کشی، آتل دار، و قوزک بند های لایس آپ(بند دار) همگی سطوح مختلفی از حمایت، محافظت و فشرده‌سازی را به شما ارائه می‌دهند.
  • سفت بودن: برای انتخاب قوزک بند طبی خود زمان بگذارید تا خیلی شل یا خیلی سفت نباشد، ممکن است قوزک بند را بتوان تنظیم کرد، اما تناسب کامل و فیت بودن آن با پای شما بسیار مهم است.

قوزک بند طبی برای تاندونیت آشیل

تاندون آشیل بزرگترین تاندون بدن انسان است که استخوان پاشنه پا را به ماهیچه های ساق پا متصل می کند. از این تاندون در هنگام راه رفتن، دویدن و پریدن استفاده می شود. تاندونیت آشیل زمانی رخ می دهد که آشیل به دلیل فشار بیش از حد یا کار بیش از حد ملتهب شود.

زمانی بر روی تاندون استرس و فشار وارد می شود که ورزشکار شدت یا مقدار ورزش را تغییر دهد. محدود بودن کشش عضلات ساق پا و عدم انعطاف پذیری نیز موجب افزایش استرس بر روی تاندون می شود. افزایش سن می تواند در ایجاد این عارضه نقش داشته باشد؛ زیرا تاندون های ما با گذر زمان انعطاف پذیری خود را از دست می دهند (ورزشکاران میانسال بیشتر مستعد ابتلا به تاندونیت آشیل هستند). پوشیدن کفش های نامناسب نیز می تواند در این امر نقش داشته باشد. کارکشیدن بیش از حد تاندون در دوندگانی که مسافتی را خیلی سریع می پیمایند و یا تمرینات مکرری همچون بالا رفتن از  تپه دارند، موجب تاندونیت می شود. همچنین استفاده از تکنیک های نامناسب در دویدن نیز می تواند این عارضه را تشدید کند (گام برداشتن بیش از حد).

علائم تاندونیت آشیل شامل درد در پاشنه پا (که به آرامی شروع می‌شود و با گذشت زمان بدتر می‌شود)، و همچنین احساس سفتی یا حساسیت در امتداد تاندون به خصوص در صبح‌ها و پس از بیدار شدن از خواب (که ممکن است بعد از چند ساعت بهبود یابد) میشود. این درد ممکن است به پشت پا گسترش یافته و همچنین احتمال بروز تورم خفیفی در اطراف آن وجود دارد. این علائم معمولاً پس از دویدن یا پس از فعالیت بدنی بدتر می شوند.

بسته به شدت، درمان‌های زیادی برای تاندونیت آشیل وجود دارند، درمان‌های خانگی شامل داروهای ضدالتهابی، استراحت، استفاده از یخ، استفاده از جوراب ها و قوزک بند های فشرده‌سازی و همچنین بالا بردن پا برای کاهش فشار است و درمان‌های فشرده‌تر شامل تزریق استروئید و جراحی. فیزیوتراپی و ماساژ که باعث کشش ملایم و تقویت عضلات ساق پا می شود. پوشیدن جوراب فشاری، قوزک بند طبی یا چکمه مخصوص پیاده روی برای حمایت و جلوگیری از حرکت پاشنه نیز بسیار مفید است.

 قوزک بندهایی وجود دارند که به طور خاص برای تاندونیت آشیل طراحی شده اند و به وسیله حفاظت و فشرده سازی پا از تحریک شدن تاندون جلوگیری می کنند. بسیاری از قوزک بندهای طبی شامل پدهایی هستند که موجب ماساژ ناحیه آسیب دیده می شوند. برای مشکلات شدیدتر (و بعد از جراحی) می توان از یک چکمه سفت استفاده کرد تا مچ پا را در وضعیت کمی خمیده (پا به سمت پایین) نگه دارد و از کشش بیش از حد تاندون در حین بهبودی محافظت کند.

قوزک بند طبی چقدر باید سفت و محکم باشد؟


هر ورزشکار یا بیمار نیاز متفاوتی در مورد میزان سفتی قوزک بند دارد، اما به طور کلی، شما باید حسی شبیه به قفل شدگی در مچ پایتان داشته باشید. به هیچ عنوان قوزک بند نباید جریان خون را محدود کند یا به دلیل سفتی زیاد باعث ایجاد درد نشود. درجه سطح محافظتی تعیین کننده میزان سفتی قوزک بند است، درجات پایین تر انعطاف‌پذیرتر هستند، در حالی که درجات بالا کاملاً سفت و سخت خواهند بود. مدتی را صرف تنظیم آتل ها یا تسمه های خود کرده تا فشار و محافظت مورد نیاز خود را تنظیم کنید البته بدون اینکه گردش خون را قطع کرده و یا درد ایجاد کنید.

سؤالات متداول


قوزک بند طبی چه کاری انجام می دهد؟

قوزک بند طبی را می توان به عنوان تکیه گاه خارجی برای محدود کردن برخی حرکات، مانند خم شدن و پیچ خوردگی پا استفاده کرد. این محصول همچنین محل قرارگیری مفصل مچ پا را برای جلوگیری از پیچ خوردن به صورت ثابت نگه می دارد.

آیا می توانید با قوزک بند طبی راه بروید؟

در حین فعالیت های ورزشی برای جلوگیری از ایجاد صدمات باید از قوزک بند طبی استفاده کرد. یک قوزک بند طبی برای کمک به بهبود محل آسیب دیدگی باید هر زمانی که در حال راه رفتن هستید استفاده شود.

آیا قوزک بند طبی به کاهش درد کمک می کند؟

هنگامی که مچ پا آسیب می بیند، مربیان، پزشکان ، متخصصان ارتوپدی و متخصصین پا اغلب به بیماران توصیه می کنند که برای حمایت از مفاصل و جلوگیری از آسیب بیشتر از قوزک بند طبی استفاده کنند. استفاده از قوزک بند همچنین از رشد بافت اسکار و ایجاد آرتریت جلوگیری می کند و درد حاد و مزمن را کاهش می‌دهد.

قوزک بند طبی از چه چیزی جلوگیری می کند؟

قوزک بند طبی برای جلوگیری از ایجاد آسیب مانند رگ به رگ شدن مچ پا، محافظت پس از آسیب، و جلوگیری از عود آن پس از  پیچ خوردگی مچ پا مورد استفاده قرار می گیرد.

چه زمانی باید از قوزک بند طبی استفاده کنم؟

اگر می خواهید از قوزک بند طبی خود به عنوان وسیله ای برای پیشگیری استفاده کنید، پس بهتر است که آن را در حین انجام فعالیت های ورزشی و  حرکات جانبی نظیر تنیس، بسکتبال، والیبال و غیره مورد استفاده قرار دهید.

آیا می توانم با قوزک بند طبی بخوابم؟

بله. مگر اینکه پزشک شما به صراحت توصیه کند که قوزک بند طبی را هنگام خواب استفاده نکنید.

قوزک بند طبی چقدر باید سفت باشد؟

میزان سفتی قوزک بند طبی باید برای شما مناسب باشد. به عبارتی نباید آنقدر سفت باشد که باعث ناراحتی شما شود یا آنقدر شل باشد که اثر محافظتی خود را از دست بدهد.

چه مدت باید از قوزک بند طبی استفاده کنم؟

اگر پیچ خوردگی پای شما به دلیل پا گذاشتن بر روی سطوح ناهموار و یا از دست دادن تعادل ایجاد شده باشد، احتمال بروز آن مجدداً وجود دارد، در نتیجه برای اینکه مچ پای شما در موقعیت مناسب قرار گیرد. پزشکان توصیه می کنند که تا 12 ماه پس از پیچ خوردگی در حین فعالیت ها از قوزک بند طبی استفاده کنید.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست
مشاوره و نوبت‌دهی