درمان گلف البو یا آرنج گلف بازان با فیزیوتراپی، ورزش و جراحی

گلف البو یک عارضه شناخته شده در بازو است که به طور اصلی به دلیل آسیب به تاندون‌های متصل به اپی‌کوندیل داخلی بازو ایجاد می‌شود. این آسیب دیدگی ناشی از استفاده بیش از حد و فشار مداوم بر بافت‌های همبند است و باعث احساس درد، التهاب و کاهش حرکت در ناحیه آسیب دیده می‌شود.

علائم گلف البو شبیه به علائم آرنج تنیسی است با این تفاوت که در گلف البو، آسیب دیدگی در اپی‌کوندیل داخلی بازو و در آرنج تنیسی، در اپی‌کوندیل خارجی-جانبی بازو رخ می‌دهد.

با انجام آزمایشات پزشکی و عکسبرداری، می‌توان این آسیب دیدگی را تشخیص داد. درمان معمولاً شامل استراحت، قرار دادن یخ بر روی ناحیه آسیب دیده، استفاده از آتل دست و مصرف داروهای مسکن است. تنها در موارد شدید، تزریق داروی استروئید و یا جراحی توصیه می‌شود.

عارضه‌های مشابه عبارتند از:

  • آرنج بیسبال بازان
  • آرنج صخره نوردان
  • آرنج تنیس بازان
  • آرنج افرادی که به طور مداوم چمدان در دست دارند

علائم


احساس درد از ناحیه آرنج حین و بعد از اعمال فشار شدید ویژگی بارز اپی­کوندلیت داخلی بازو است. ناحیه درد در بیماران مبتلا به گلف البو با آرنج تنیس بازان کمی متفاوت است، احساس درد در عارضه گلف البو با حرکت دادن مچ تشدید می‌گردد (مادامی که مچ دست به سمت داخل خم شود) و گاهاً کل ساعد را در بر می‌گیرد.

گزارش شده بیماران مبتلا به گلف البو هنگام گرفتن یا حمل اشیاء احساس ضعف از ناحیه آرنج می‌کنند، به‌خصوص وقتی مچ دست چرخش پیدا می‌کند و کف دست به سمت پایین متمایل می‌گردد. در برخی موارد احتمال دارد درد حالت مزمن پیدا کرده و بیمار را از انجام برخی کارها ناتوان سازد.

دلایل


علیرغم اینکه گلف البو به آسیب دیدگی از ناحیه آرنج گلف بازان اشاره دارد اما این عارضه را بیشتر به آسیب‌های شغلی ارتباط می‌دهند تا ورزشی. علت گلف البو به جهت جابجایی آرنج و مچ و میزان فشاری که در زمان چرخاندن مچ بر آرنج اعمال می‌گردد، بستگی دارد.

دلایل ایجاد عارضه گلف البو

عارضه اپیکوندلیت داخلی بازو اغلب زمانی بروز می‌کند که ورزشکار چوب گلف را در دست می‌گیرد و چوب گلف حین اجرای حرکت چرخشی بدن و زمان ضربه زدن به توپ به چمن برخورد می‌کند و به دنبال آن نیروی مضاعفی به مچ و آرنج وارد می‌شود. انجام هر گونه حرکت قدرتی مانند محکم گرفتن اشیاء در دست و چرخش دادن همزمان مچ دست می‌تواند تاثیر مشابه را بر جا بگذارد.

اگر بخواهیم این عضو را از نظر آناتومی تشریح کنیم باید بگوییم ماهیچه‌های خم کننده مچ از کف دست تا ساعد امتداد دارند و از طریق یک تاندون خم کننده مشترک به اپی‌کوندیل داخلی بازو وصل می‌گردند. مادامی که ورزشکار چوب گلف را محکم در دست دارد و برای ضربه زدن به توپ همزمان مچ دست نیز چرخش پیدا می‌کند، این وضعیت ممکن است فشار مفرط به بخش داخلی آرنج وارد آورد به‌خصوص اگر نیروی مخالف بیش از حد معمول باشد. این عارضه به مرور زمان موجب پارگی‌های ریز تاندون و پیشرفت بیماری تاندونیت یا التهاب تاندون همراه با پارگی‌های میکروسکوپی می‌گردد.

تاندونیت یا تاندینوپاتی (التهاب تاندون همراه با پارگی‌های میکروسکوپی) دو نوع متفاوت آسیب دیدگی تاندونی هستند. با اینکه گاهاً دیده شده از هر دو اصطلاح به صورت مشترک استفاده می‌شود، اما تاندونیت یک آسیب دیدگی حاد است، در حالی که تاندینوپاتی به آسیب دیدگی‌های ناشی از استفاده مکرر از عضو و تخریب تاندون اشاره دارد.

در این مقاله منظور از تاندونیت عارضه‌ای با طول درمان کوتاه مدت است در حالی که تاندینوپاتی به بیماری مزمن یا تکرارشونده اشاره دارد که نیازمند مراقبت مستمر یا بلند مدت است.

بیماری آرنج گلف بازان به یک اندازه بر زنان و مردان تاثیر می‌گذارد و معمولاً افراد بین 45 تا 54 سال را مبتلا می‌سازد.

تشخیص عارضه


به طور معمول آسیب آرنج گلف بازان با انجام یک سری آزمایشات بدنی و بررسی علائم و سوابق پزشکی قابل تشخیص است (شغل و نوع حرفه افراد نیز تاثیر گذار است).

عمدتاً پزشک در خلال انجام آزمایشات پزشکی به ناحیه آسیب دیده آرنج و مچ نیرو وارد می‌کند. در صورتیکه بیمار احساس درد کند یا قادر به تحمل فشار اعمال شده بر بخش داخلی بازو نباشد، به احتمال زیاد گلف البو علت اصلی عارضه است.

تشخیص عارضه گلف البو

ممکن است برخی معاینات جهت تشخیص هر نوع پارگی یا التهاب در ناحیه اپی‌کوندیل داخلی بازو یا غیر محتمل دانستن سایر عارضه‌ها (مانند شکستگی) از سوی پزشک انجام گیرد. این معاینات شامل عکسبرداری اشعه ایکس، اولتراسوند یا سونوگرافی می‌شوند (سونوگرافی بهترین روش تصویربرداری از بافت‌های نرم است).

روش‌های تشخیص جایگزین

اگر علت آرنج درد نامعلوم باشد، ممکن است پزشک به بررسی سایر علائم احتمالی بپردازد، از جمله:

  • اختلالات عصب اولنار (معمولاً در اثر تحت فشار قرار گرفتن عصب اولنار آرنج درد بروز می‌کند)
  • رادیکولوپاتی گردنی (احساس درد ناشی از تحت فشار قرار گرفتن ستون مهره گردنی)
  • آسیب رباط طرفی اولنار (معمولاً به علت پارگی رباط از سمت داخلی آرنج بروز می‌کند)
  • پارگی ماهیچه سه سر دور (قسمت انتهایی ماهیچه سه سر واقع در بخش فوقانی بازو درگیر می‌شود)

درمان


به طور معمول عارضه گلف البو با انجام یک سری اقدامات مراقبتی قابل درمان است. گام اول دست کشیدن و توقف هرگونه فعالیت دردزا است، به دنبال آن پروسه درمانی تحت عنوان رایس (RICE) شامل استراحت، یخ درمانی، کمپرس و تقویت مفصل به بیمار توصیه می‌شود. انجام این اقدامات به کاهش التهاب و تسکین موقت احساس درد کمک خواهند کرد.

درمان عارضه گلف البو

در صورتی که شدت درد زیاد باشد ممکن است از آتل دست به منظور بی‌حرکت نگه داشتن مفصل آسیب دیده و عمل کمپرس آرنج استفاده گردد. احتمال دارد مصرف برخی داروهای بدون نسخه ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن نیز برای بیمار تجویز گردد.

در موارد نادری هم که درد بیمار بسیار زیاد است، پزشک برای تسکین سریع التهاب و درد، تزریق مستقیم کورتیزون به داخل مفصل را به بیمار توصیه می‌کند.

همانطوریکه گفته شده تزریق داروی کورتیزون به ندرت تجویز می‌شود زیرا تزریق بیش از حد این دارو ممکن است به آسیب غضروف، رباط و تاندون منجر گردد و خطر ابتلا به آرتروز سپتیک را افزایش دهد.

فیزیوتراپی

شدت عارضه بیمار هر اندازه که باشد عمدتاً تمرینات فیزیوتراپی تاثیر به سزایی در بازگرداندن قوای عضلانی و بهبود دامنه حرکتی مفصل دارند. فیزیوتراپی شامل تمرینات زیر می‌شود:

  • تمرین کشش ایزومتریک مچ: مچ خود را به سمت عقب خم کنید و همزمان با دست دیگر و در جهت مخالف به دست فشار بیاورید.
  • تمرین ایزومتریک انعطاف مچ: مچ خود را به سمت جلو خم کنید و همزمان با دست دیگر و در جهت مخالف به دست فشار بیاورید.
  • تمرین کششی مقاومتی مچ: ساعد خود را بر روی یک میز ثابت قرار دهید و همزمان که وزنه سبکی در دست دارید مچ را از حالت خنثی به سمت بالا و عقب حرکت دهید.
  • کشش مستقیم مچ: دست خود را در حالتی که کف دست به سمت بالا متمایل است مقابل بدن صاف نگه دارید و با دست دیگر انگشتان و مچ را به سمت بدن بکشید.

بعضی مواقع از روش اولتراسوند درمانی به منظور درمان آرنج درد مزمن استفاده می‌شود. هرچند کارشناسان بر این باورند که امواج صوتی فرکانس بالا می‌توانند با گرم کردن بافت‌ها و افزایش گردش خون روند درمان را تسریع بخشند، اما شواهد و مدارک دال بر تاثیر گذار بودن این روش همچنان مبهم هستند و تحقیقات در دست بررسی است.

به طور کلی اگر عارضه تاندونیت به درستی درمان گردد عوارض آن می‌بایست ظرف چند روز تا چند هفته برطرف شوند. برعکس، عارضه تاندونیپاتی به دو تا شش ماه زمان نیاز دارد تا علائم بیماری به طور کامل برطرف گردند.

جراحی

جراحی برای درمان گلف البو

به ندرت پیش می‌آید پزشک گزینه جراحی را برای درمان گلف البو توصیه کند، اما در صورتی که علائم بیماری بیش از شش ماه به طول بینجامد و زندگی عادی بیمار با مشکل مواجه گردد، جراحی پیشنهاد خواهد شد.

در چنین مواقعی جراحی سطحی تحت عنوان تزریق آمپول زیر پوستی آرنج انجام می‌گیرد. طی این جراحی تاندون فلکسور (تاندونی که اپی‌کوندیل داخلی را به استخوان واقع در بخش فوقانی بازو متصل می‌کند) از زیر فشار خارج می‌گردد و فضای اطراف آرنج از وجود ضایعات پاکسازی می‌شود. این جراحی معمولاً به صورت بیهوشی موضعی و تحت عنوان جراحی آرتروسکوپی انجام می‌شود.

زمان مراجعه به پزشک


اگر از ناحیه داخلی آرنج احساس درد می‌کنید و شدت درد با حرکت دادن مچ دست بیشتر می‌شود، می‌توانید از پروسه درمانی رایس جهت تسکین و درمان علائم درد بهره جویید. در صورتی که تسکین درد صورت نگرفت یا علائم درد بیشتر شد لازم است ترتیبی برای مراجعه به یک پزشک یا متخصص فعال در زمینه آسیب‌های ورزشی دهید. در برخی موارد، ممکن است در تشخیص دقیق گلف البو مردد باشید، اما حتما مطمئن شوید عارضه آرنج گلف بازان است و با سایر بیماری‌های مشابه اشتباه گرفته نشود.

این موضوع به‌خصوص در مواقعی که احساس آرنج درد، حالت مزمن یا متداوم پیدا می‌کند، صدق می‌کند. مسئله اصلی در رابطه با عارضه آرنج گلف بازان این است که آسیب دیدگی تمایل به پیشرفت دارد. مگر اینکه روش‌هایی برای بهبود و اصلاح بازه حرکتی مچ آسیب دیده بکار گرفته شود، در غیر اینصورت تاندونیت به سادگی تا عارضه تاندینوپاتی پیشرفت می‌کند.

در مواردی مشاهده شده پزشک یا فیزیوتراپ به بیمار توصیه می‌کند طی مدتی از آتل مچ یا دست جهت کاهش درد و جلوگیری از فشار مضاعف بر مچ حین کار یا فعالیت بدنی استفاده کند. تمرینات متداوم و تقویتی مچ نیز در کاهش خطر آسیب دیدگی‌های مجدد تاثیر گذار هستند.

در صورتی که عارضه آرنج گلف بازان در اثر بازی گلف رخ داده است، می‌توانید از یک کارشناس طبی ورزشی و متخصص فعال در زمینه گلف بازی کمک بگیرید تا نحوه صحیح در دست گرفتن چوب گلف، چرخاندن بدن و جلوگیری از فشار مضاعف بر مچ دست حین ضربه به توپ را به شما آموزش دهد.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست
مشاوره و نوبت‌دهی