پای پرانتزی به وضعیتی از پاها گفته میشود که وقتی فرد با پا و مچ پا کنار هم مییستد، زانوها کاملاً از هم فاصله داشته باشند. شکل پاهای ما، به عنوان مثال، ضربدری یا پرانتزی بودن پاها میتواند نحوه راه رفتن ما را تغییر داده و به مرور آسیب ببیند. پرانتزی بودن پاها، علاوه بر تغییر فرم پا باعث عوارضی چون درد پا در هنگام راه رفتن، ایجاد فشار روی پا، زانو درد، اختلال در چرخش مچ پا و بسیاری از علائم دیگر میشود. به همین دلیل پزشکان، استفاده از کفیهای طبی را برای این دسته از افراد مناسب میدانند. پوشیدن کفی طبی برای پای پرانتزی در کاهش علائم درد پا و بهبود وضعیت حرکتی هنگام راه رفتن مؤثر میباشند. ارتوتیک و کفیهای طبی برای تغییر یا اصلاح عملکرد پا استفاده میشوند و برای درمان، تنظیم و پشتیبانی از اختلالات مختلف بیومکانیکی پا طراحی شدهاند.
علاوه بر حرکات اصلاحی پای پرانتزی، ارتزها تراز را در راه رفتن اصلاح میکنند و از ایجاد فشار یا درد جلوگیری میکنند. با این حال کارآمدترین کفی و یا ارتزها، کفیهای سفارشی هستند که بر اساس شرایط بیمار ساخته میشوند تا نیازهای خاص وی را برآورده کنند.
پای پرانتزی به مرور زمان باعث بروز مشکل برای افراد میشود. خمیدگی پا به سمت بیرون، درد زانو و پا از شایعترین آنها میباشد. تشخیص زودهنگام و درمان سریع میتواند تا حدود زیادی در روند درمان و پیشگیری از عوارض مؤثر باشد. بههمین خاطر توصیه میشود قبل از اینکه آسیب پای شما جدی شود به مرکز ارتوپدی فنی مراجعه شود. متخصصین کلینیک امید دارای تجربه زیادی در تشخیص و درمان پای پرانتزی (ژنو واروم) میباشند .متخصصین این کلینیک بر اساس شرایط خاص هر بیمار برنامه درمانی مناسب را تجویز خواهند کرد .یکی از درمانهای مناسب پای پرانتزی کفیهای مخصوصی است که برای بیماران مطابق با پای آنها ساخته میشود. این کلینیک مجهز به دستگاههای پیشرفته برای ساخت کفی طبی پای پرانتزی و وسایر اتزهای مورد نیاز است.
جهت کسب اطلاعات بیشتر دربارهی و یا رزرو نوبت در کلینیک امید میتوانید با شماره تلفنهای ۰۲۱۶۶۰۱۴۱۵۸ – ۰۲۱۶۶۰۱۵۲۱۱ تماس حاصل فرمایید.
پای پرانتزی به چه معناست؟
افرادی که به عارضهی پای پرانتزی مبتلا هستند پاهایی شبیه به کمان داشته و حتی زمانی که مچ پاهای خود را در کنار یکدیگر قرار میدهند، زانوهای آنها با هم تماس نخواهند داشت.
پای پرانتزی در نوزادان بسیار شایع است چراکه در رحم مادر فضای کمی وجود دارد. در بسیاری از موارد، استخوانهای نوزاد با گذشت زمان و بدون نیاز به درمان صاف شده و پای پرانتزی برطرف میشود. با این حال پاهای پرانتزی که تا سن ۲ سالگی برطرف نشوند ممکن است نیاز به مداخلات پزشکی داشته باشند.
ازجمله دیگر دلایل شایع بروز پای پرانتزی میتوان به بیماری بلانت اشاره کرد که باعث رشد غیرطبیعی استخوان ساق میشود. شکستگیهای استخوانی که به طور کاملترمیم نشدهاند نیز میتوانند باعث بروز این عارضه شوند.
به علاوه، ممکن است عارضهی پای پرانتزی به دلیل بیماری نرمی استخوان (عارضهای که به دلیل کمبود ویتامین D ایجاد شده و منجر به نرمی و ضعف استخوانها میشود) ایجاد شود. آرتروز و پوکی استخوان در سنین بالا میتوانند باعث پرانتزی شدن پاها شوند.
علائم پای پرانتزی چیست؟
پای پرانتزی به سادگی تشخیص داده میشود. برخی از علائم این عارضه عبارتاند از:
- پرانتزی شدن پاها به صورت قرینه در هر دو پا
- عدم تماس زانوها با یکدیگر حتی در حالتی که فرد ایستاده و مچ پاهای او با هم تماس دارند
- درد زانو یا لگن که قابل توجیه با عارضههای دیگر نباشد
- تشدید عارضه با گذشت زمان در صورت عدم درمان
عارضهی پای پرانتزی چگونه تشخیص داده میشود؟
تأیید عارضهی پای پرانتزی معمولاً با استفاده از معاینهی فیزیکی انجام میشود. البته پزشک یک بررسی کامل از پاهای بیمار به عمل خواهد آورد تا علت بروز و شدت این عارضه مشخص شود.
به طور کلی تشخیص زودهنگام پای پرانتزی مهم است تا بتوان در اولین فرصت ممکن برای رفع آن اقدام کرد.
پزشک پاهای شما را اندازه گیری کرده و ممکن است برای درک بهتر وضعیت درخواست عکس برداری از استخوانهای پا را بدهد. از آزمایش خون نیز به منظور تشخیص بیماریهایی مثل نرمی استخوان و دیگر بیماریهای زمینهای استفاده خواهد شد.
با تشدید این عارضه در گذر زمان، ممکن است فرد دچار ناتوانی شده و اندامهای زیر درگیر شوند:
- کف پا
- مچ پا
- زانو
- لگن
پای پرانتزی در صورت عدم درمان میتواند منجر به آرتریت شود.
مزایای کفی طبی برای پای پرانتزی
بسیاری از افرادی که پای آنها پرانتزی است از علائمی چون درد پا، زانو و اختلالات حرکتی در راه رفتن رنج میبرند. بر اساس تجریبات پزشکان در این زمینه، کفیهای طبی گزینهی مناسب برای پیشگیری از علائم درد و ناراحت کننده در این افراد میباشد. بهتر است قبل از خرید کفی طبی برای پای پرانتزی با پزشک خود مشورت کنید. پزشک شما بر اساس میزان پرانتزی بودن پاها و شدت علائم درد پا، مناسبترین نوع کفی طبی را برای شما توصیه و یا تهیه میکند.
مزایای استفاده از کفیهای طبی سفارشی برای پادرد و درد کف پا:
حمایت بهتر از پاها
بیش از ۱۰۰ عضله و ۲۶ استخوان در کف پای شما وجود دارند. همهی اینها اجزای حیاتی بدن بوده و نیاز به توجه و مراقبت دارند چراکه کل وزن بدن شما برای روی کف پا اعمال میشود. کفیهای طبی باعث تماس کامل کف پا با زمین شده و میتوانند به بهبود وضعیت ستون فقرات نیز کمک کنند. زمانی که شما از این کفیها استفاده میکنید، هر سه قوس موجود در کف پای شما به خوبی مورد حمایت قرار میگیرند.
کاهش درد
به کفیهای طبی فروخته شده در فروشگاهها نگاه کنید! این محصولات به منظور حمایت بهتر از کف پا و ایفای نقش ضربه گیری برای کفشهای معمولی ساخته شدهاند ولی نمیتوانند همهی نیازهای شما را برطرف سازند. با این حال کفیهای طبی سفارشی میتوانند درد کف پا را تا حد امکان کاهش داده و به بهبود عملکرد آن نیز کمک کنند.
افزایش راحتی
کفیهای طبی سفارشی مزایایی بیش از حمایت از کف پا دارند. این کفیها به شکل گستردهای از کف پای شما حمایت میکنند چراکه به شکلی طراحی شدهاند تا بتوانند ساختار پای شما را به طور کامل در بر گرفته و به راحتی پای شما کمک کنند. هر فردی پس از استفاده متوجه فواید این محصولات شده و راحتی در ایستادن، راه رفتن و انجام کارهای روزانه، انگیزهی او برای استفاده از کفیهای طبی را افزایش میدهند.
کمک به رفع چرخش به داخل کف پا
چرخش به داخل کف پا (Pronation) زمانی ایجاد میشود که قوس کف پا از بین رفته و مچ پا به خط وسط بدن نزدیک شود. این عارضه باعث افزایش شدید فشار بر روی زانوها، کمر و لگن خواهد شد. حتی کف پا متحمل فشار بسیار شدیدی خواهد شد. این عارضه آسیب پذیری زانوهای شما نسبت به آسیبهای ورزشی را به شدت افزایش خواهد داد. زمانی که از وسایل طبی سفارشی استفاده میکنید، قوس کف پای شما مورد حمایت قرار گرفته و فشار وارد شده بر مفاصل کل بدن کاهش خواهد یافت.
دیگر روشهای درمانی برای پای پرانتزی چیست؟
ازجمله روشهای درمانی موجود برای پای پرانتزی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کفشهای مخصوص: استفاده از کفشهای مخصوص که برای راحتی افراد مبتلا به پای پرانتزی طراحی شدهاند یکی از رایجترین روشهای درمان این عارضه است.
- بریس: با استفاده از بریس میتوان به آرامی پاها را به حالت صاف درآورد. بریس تا زمانی که استخوانها کاملاً صاف شوند استفاده خواهد شد.
- تمرینات فیزیوتراپی نیز برای درمان پای پرانتزی مفید خواهند بود.
- درمان عارضههای زمینهای: درمان عارضههای زمینهای مثل نرمی استخوان، بیماری بلونت، بیماری پاژه و غیره اهمیت زیادی خواهد داشت چراکه ممکن است این بیماریها علت بروز پای پرانتزی باشند.
- عمل جراحی برای اصلاح بدشکلیهای استخوانی: استئوتومی نوعی عمل جراحی است که برای اصلاح پای پرانتزی مورد استفاده قرار میگیرد.